Mogelijk 1 à 2 Belgen op 10 zou in meerdere of mindere mate last hebben van zonneallergie. Dat is een abnormale huidreactie bij blootstelling aan de zon of de zonnebank, en soms ook aan andere lichtbronnen zoals gloeilampen.

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is de zogenaamde polymorfe lichteruptie (afgekort: PMLE). PMLE ontstaat vooral bij mensen met een lichte huidskleur die in de zon meestal rood verbranden en zelden bruin worden. Maar mensen van elke huidskleur kunnen PMLE ontwikkelen. Meestal begint het op jong volwassen leeftijd (tussen 10 en 30 jaar).

De aandoening kan echter op elke leeftijd beginnen, ook wanneer men voorheen wel goed zonlicht kon verdragen. PMLE komt evenveel voor bij mannen als vrouwen, maar zou de laatste tijd meer en meer optreden bij (jonge) vrouwen.

Klachten

huidz-PMLE-zonneallergie-04-19.png

Afb PMLE www.huidziekten.nl

  • De huid is gespannen, warm en rood.
  • Sterk jeukende kleine bobbeltjes op de aan licht blootgestelde delen van de huid, zoals gelaat, nek, handruggen, onderarmen, ellebogen, en onderbenen.
  • Soms blaasjes, zwelling en schilfering van de huid.
  • De huidreacties kunnen zich uitbreiden naar niet aan licht blootgestelde delen van de huid (bv. rug, borstkas).

Een aparte vorm van zonneallergie is ‘lente-oren’:

  • De bultjes en blaasjes zitten alleen op de oren.
  • Kinderen kunnen dit krijgen, vooral jongens.
  • Ze hebben het in het voorjaar. Vandaar de naam ‘lente-oren’.

De huidafwijkingen ontstaan meestal 24 tot 48 uur, soms 3 tot 5 dagen na de blootstelling aan het zonlicht.
Bij de meeste patiënten beginnen de klachten ieder voorjaar en verdwijnen ze bij herhaalde blootstelling aan zonlicht in de loop van de zomer. Ook kan het optreden tijdens een wintersportvakantie. Sommige mensen krijgen alleen klachten tijdens een zonvakantie met zeer hevige zonneschijn. In de winter verdwijnen de klachten helemaal, om bij het eerste zonlicht weer op te duiken. Het merendeel van de patiënten heeft slechts een keer per jaar een milde en korte episode van klachten. In ernstige gevallen blijven reacties ontstaan na iedere blootstelling aan (zon)licht. Soms verergert het in de loop van de jaren, soms treedt spontaan een verbetering op.

Oorzaken

PMLE ontstaat door een afwijkende reactie op ultraviolet licht. UVA-stralen van de zon worden als de belangrijkste oorzaak gezien. Ontstaan de huidreacties ook achter glas, in de schaduw of tijdens lichte bewolking of ondanks zonbeschermende middelen, dan is UVA alleszins de boosdoener. Zonnebanken bestaan ook voor het grootste gedeelte uit UVA –straling.
Waarom de abnormale huidreacties optreden, is echter niet bekend. Maar er zijn aanwijzingen dat PMLE het resultaat is van een allergische reactie. Door UV-bestraling van de huid kunnen allerlei stoffen en bestanddelen van de huid worden aangemaakt of afgebroken. Een bekende zonlicht-gestuurde reactie is de vorming van pigment en vitamine D. In het geval van PLE ontstaat waarschijnlijk een bestanddeel in de huid dat herkend wordt door afweercellen. Deze afweercellen hebben het idee dat deze stof niet goed is voor het lichaam en dat deze stof moet worden aangevallen en afgebroken. Elke keer dat deze stof in de huid gemaakt wordt treedt er een aanval op van afweercellen.

Behandeling

Zonder behandeling en met uit de zon te blijven is er spontane genezing na 7-10 dagen.
Geneesmiddelen worden slechts bij ernstige klachten gebruikt.
• Antihistaminica (zoals Xyzall, Zyrtec, Estivan, Aerius, Cetirizine …..) helpen tegen de jeuk.
• Corticosteroidencrèmes: tegen jeuk en zwelling.
• Bij uitgebreide letsels kan men corticosteroiden in pilvorm toedienen. Eventueel kan de arts ook besluiten tot een eenmalige inspuiting met corticosteroïden voor een zonnevakantie.
• Antimalaria middelen: Hydroxychloroquine (Plaquenil) wordt gebruikt voor de preventieve behandeling. De aanbevolen dosis bedraagt 400 à 600 mg p.d., te beginnen 7 dagen vóór de blootstelling aan de zon; de behandeling dient gedurende de eerste 15 dagen van de blootstelling te worden voortgezet.
• Niet werkzaam zijn Bèta-caroteen capsules en vitamines of andere voedingssupplementen

Wat kan je er zelf aan doen?

• Lichtgewenning is het belangrijkste. Vanaf de eerste zon in maart – april begint men geleidelijk wat te zonnebaden. Begin met enkele minuten in de vroege lente en systematisch de duur van het zonnebad verlengen. Vermijd vooral in het begin de zon tussen 11 en 15 uur.

• Bij ernstige vormen kan een lichttherapie aangewezen zijn. Hierbij wordt ieder voorjaar gedurende een aantal weken, 2 tot 3 keer per week, de huid belicht met een ultraviolette lichtbron. Bij PUVA-therapie moet men voor iedere bestraling bepaalde medicijnen (psoralenen) innemen, die de huid gevoeliger maken voor licht. Deze kuur moet elk jaar herhaald worden want na elk zomerseizoen raak je de zongewenning weer kwijt.

• Bescherming tegen de zon
– Uit de zon blijven; vooral tussen 11.00 en 15.00 uur. De UV straling is dan het sterkst.
– Kleding geeft de beste bescherming. Luchtige lange broeken of rokken en (T-)shirts met lange mouwen, bij voorkeur in donkere kleuren. Draag ook een breed gerande hoed of pet.
– Ook onder de parasol en bij bewolking bereikt veel zonlicht (UVA) de huid.
– Achter glas bereikt UVA de huid wel en UVB niet.
– In het hooggebergte bereikt meer zonlicht (vooral UVB) de aarde.
– Gebruik altijd een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor die zowel tegen UVA als tegen UVB beschermt.
– Vermijdt plotselinge blootstelling aan felle zon (wintersportvakanties).

Bron:www.gezondheid.be

OVER ONS

Apotheek Brielfarma in Baasrode is specialist op het vlak van farmaceutische zorg en eveneens een Zorgpuntapotheek. U kan bij ons terecht voor uitgebreid advies en begeleiding bij thuiszorg en thuiszorgmaterialen. Comfortabel thuis blijven wonen is een belangrijke pijler voor ouderen en hierbij willen we u optimaal ondersteunen.

Onze apotheek heeft eveneens een uitgebreid gamma aan cosmetica en verzorgingsproducten. We adviseren u bij het gebruik van de producten die passen bij uw lichaam en huid. Vraag ons steeds vrijblijvend om advies zodat u de juiste keuze maakt voor een gezond lichaam en gezonde huid. Levenskwaliteit is naast zorg een fundament van de apotheek.

Contact Details

 Brielfarma
    Provinciale Baan 79
    9200 Baasrode

052 33 46 12
info@brielfarma.be
www.brielfarma.be
BTW: BE 0817.319.624
APB: 420203

Openingsuren

MA – VR:
7.30u – 12.30u 13.30u – 19u

ZA: 7.30u – 12.30u