Wratten (verrucae) zijn vleeskleurige of bruinachtige gezwelletjes, rond of ovaal, met soms een bloemkoolachtige structuur. Ze worden veroorzaakt door besmetting met het humane papillomavirus. Vaak liggen ze naast elkaar, en soms vloeien ze in elkaar over.

De tijd die verloopt tussen de besmetting en het verschijnen van een wrat kan drie tot zes maanden duren. Het virus stimuleert de huidcellen tot ongeremde celgroei. Aangenomen wordt dat de besmetting optreedt via direct lichamelijk contact met een wrat of via besmette voorwerpen.

Wratten komen vooral voor bij kinderen tussen 5 en 15 jaar. In die leeftijdscategorie heeft één op tien kinderen wratten. Sommige kinderen blijken gevoeliger voor wratten dan andere. De gezwelletjes komen vooral voor op de handrug en de vingers. Bij nagelbijters en duimzuigers ziet men soms groepjes wratten op de nagelriemen. Wratten kunnen echter ook voorkomen op de benen, de armen en op het gelaat. Ze zijn meestal niet pijnlijk, tenzij de voetzoolwratten en de wratten die aan de binnenkant van de vingers zitten. In dit laatste geval doen de wratten pijn wanneer het kind iets stevig vastpakt.

Hoe wratten voorkomen?

Wratten worden doorgegeven door huidcontact van persoon op persoon. De verspreiding van gewone wratten kan je niet of nauwelijks voorkomen.
• Vermijd contact met een wrat
Peuter niet aan een wrat op je eigen lichaam om verspreiding naar andere locaties te voorkomen. Bij nagelbijten, velletjes afbijten of duimzuigen komen vaak verschillende wratten voor rond de oorspronkelijke wrat. Kom je toch in contact met een wrat, was dan goed je handen.
• Hygiënische voorzorgen
Er bestaat een verhoogd risico bij kinderen die een gezinslid of meerdere klasgenootjes met wratten hadden. Deel daarom geen handdoek met iemand die wratten heeft, zowel in het zwembad als daarbuiten.
• Geen zwemverbod
Natte vloeren in zwembaden en gemeenschappelijke douchecellen spelen mogelijk een rol in het verspreiden van voetwratten. Men kan de kans op besmetting voorkomen door de voeten goed te wassen en af te drogen na het zwemmen en bij gebruik van gemeenschappelijke douchecellen slippers te dragen. Het goed droog houden van de voeten door het dragen van katoenen sokken en goed zittende schoenen, vermindert eveneens het risico op voetwratten.
Verregaande maatregelen, zoals een zwemverbod voor kinderen met wratten, worden niet aanbevolen. Het is nooit aangetoond dat de verspreiding van wratten sneller gebeurt via het zwembad. Besmetting gebeurt enkel bij rechtstreeks en voldoende intens contact tussen beschadigde huid en besmette vloer. Tijdens het zwemmen zelf kan je dus geen wratten oplopen of doorgeven.
Bron:www.gezondheid.be

OVER ONS

Apotheek Brielfarma in Baasrode is specialist op het vlak van farmaceutische zorg en eveneens een Zorgpuntapotheek. U kan bij ons terecht voor uitgebreid advies en begeleiding bij thuiszorg en thuiszorgmaterialen. Comfortabel thuis blijven wonen is een belangrijke pijler voor ouderen en hierbij willen we u optimaal ondersteunen.

Onze apotheek heeft eveneens een uitgebreid gamma aan cosmetica en verzorgingsproducten. We adviseren u bij het gebruik van de producten die passen bij uw lichaam en huid. Vraag ons steeds vrijblijvend om advies zodat u de juiste keuze maakt voor een gezond lichaam en gezonde huid. Levenskwaliteit is naast zorg een fundament van de apotheek.

Contact Details

 Brielfarma
    Provinciale Baan 79
    9200 Baasrode

052 33 46 12
info@brielfarma.be
www.brielfarma.be
BTW: BE 0817.319.624
APB: 420203

Openingsuren

MA – VR:
7.30u – 12.30u 13.30u – 19u

ZA: 7.30u – 12.30u