Hierbij moeten we een onderscheid maken tussen een zelfbereide flesvoeding, op basis van water en melkpoeder, en een kant-en-klare melkvoeding in kartonnen doosjes.

Zelfbereide flesvoeding

Klaargemaakte flesjes mag u niet bewaren. Melk is namelijk een ideale voedingsbodem voor de groei van bacteriën. Het fabricageproces van melkpoeder kan niet de garantie bieden dat het steriel is. Hierdoor bestaat het risico dat er kiemen aanwezig zijn in het melkpoeder. Door de melk lang op voorhand klaar te maken, krijgen bacteriën de kans om zich in de melk te ontwikkelen. De baby kan er ziek van worden.
• Maak de melk altijd vlak voor de voeding klaar. Het bereide flesje moet binnen het uur gegeven worden.
• Warm de flesvoeding ook nooit opnieuw op, behalve tijdens dezelfde maaltijd omdat de melk koud is geworden als de baby bijvoorbeeld langzaam drinkt. Bewaar ook geen restjes. Giet ze na de voeding weg. Zo voorkomt u dat er bacteriën in de melk komen. Opnieuw opwarmen zorgt er ook voor dat veel vitamines verloren gaan.
• Indien het niet anders kan, kunt u een bereid flesje gedurende maximaal 8 uren bewaren achter in de koelkast bij max. 4 °C. Een koelbox kan de gewenste temperatuur van 4 °C niet garanderen
• Neem nooit bereide melkvoeding mee in een thermoskan. Melk een ideale voedingsbodem voor de groei van bacterie¨n, die bij een temperatuur van 37 °C zeer goed gedijen. Bovendien vermindert langdurig warmhouden het vitaminegehalte.
Wel kunt u water warmhouden in een thermoskan. Net voordat u de fles geeft, meet u de nodige hoeveelheid water af in de fles en voegt u het nodige aantal maatschepjes melkpoeder toe.
Is opwarmen mogelijk, neem dan koud flessenwater mee. Maak de fles ter plaatse klaar en warm ze op net voor de baby ze krijgt.

Melkpoeder

• Een ongeopende doos melkpoeder is bruikbaar tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
• Een geopende doos melkpoeder moet u binnen de maand opgebruiken. Bewaar op een koele, droge plaats.

Kant-en-klare flesvoeding

• Een ongeopende doos kant-en-klare melkvoeding kunt u op een koele plaats bewaren tot de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Deze houdbaarheidsdatum geldt enkel voor een ongeopende verpakking.
• Een geopende doos kant-en-klare melkvoeding kunt u in de koelkast (maximaal 4 °C) gedurende maximaal 24 uur bewaren (of zolang als op de gebruiksaanwijzing is vermeld).
bron:www.gezondheid.be