Baby en Moeder

Uw baby verdient de beste zorgen

Daar is de langverwachte baby en de gelukkige ouders. Het spreekt voor zich dat we mama en papa correct adviseren omtrent hun jonge spruiten en alles in het werk stellen om te zoeken en te vinden wat het kindje een gezonde en sterke start kan geven.

Babyvoeding, verzorgingsproducten voor de baby en de moeder, gesprekken over de evolutie van uw kind… het is een greep uit de talrijke mogelijkheden die u geboden worden. Er zijn een groot aantal producten ontwikkeld die perfect aansluiten bij de behoefte van onze jongsten en onze moeders.

Apotheek Brielfarma en zijn medewerkers staan u met veel plezier bij om uw gezin te begeleiden naar een goede gezondheid. Uiteindelijk is het onze bedoeling dat ieder kind de grootst mogelijke kans heeft op een gelukkig en actief leven.

Voordelen moedermelk

Moedermelk heeft heel wat voordelen, niet alleen voor de baby, maar ook voor de mama, het gezin en de samenleving.
Hoe langer borstvoeding gegeven wordt (de eerste zes maanden best uitsluitend), hoe groter het gezondheidsvoordeel voor moeder en kind.

Moedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft. Het is een ‘levende melk’ die afweerstoffen bevat die een baby beschermen tegen infecties. Bovendien bevat ze alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om goed te kunnen groeien, zoals eiwittten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen.

Voordelen voor de baby

 • Colostrum bevordert de eerste ontlasting van een baby en nog belangrijker, het bevat een hele hoge hoeveelheid antistoffen die zorgt voor een eerste belangrijke beschermende laag in de darmen.
 • Moedermelk is rijk aan afweerstoffen die een baby tijdens de eerste maanden beschermen tegen allerhande infecties. Volgens the American Academy of Pediatrics (AAP) biedt onderzoek sterke evidentie dat (vooral) de antistoffen of immuunglobulines in zowel het colostrum als in de rijpe moedermelk beschermen tegen volgende ziekten: diarree, middenoor- en hersenvliesontsteking, lucht-en urineweginfecties en darminfecties.
 • Moedermelk lijkt te beschermen tegen allergie. Uitsluitend borstvoeding tot zes maanden, vermindert het risico op koemelkeiwitallergie.
 • Moedermelk is licht verteerbaar en veroorzaakt minder maag- en darmproblemen dan flesvoeding. Ze wordt meestal zo goed als volledig opgenomen door de baby, vandaar de vloeibare ontlasting en het soms frequent drinken van borstgevoede baby’s. Moedermelk draagt bij tot de groei en de ontwikkeling van het spijsverteringsstelsel dat pas matuur begint te worden rond de leeftijd van 6 maanden.
 • De hoeveelheid en de samenstelling van de melk zijn altijd aangepast aan de behoefte van de baby.
 • De AAP wijst op een beschermend effect van borstvoeding tegen wiegendood en tegen insuline-afhankelijke suikerziekte. Het zou ook de kans op overgewicht op latere leeftijd doen verminderen. Verder onderzoek hierover is aangewezen.
 • Borstvoeding zorgt voor innig contact tussen mama en baby en zorgt voor een veilig gevoel bij de baby.
 • Borstvoeding oefent en ontwikkelt de kaak-en tongspieren van een baby.
 • Borstvoeding garandeert een optimale hygiënische voeding.
 • In de moedermelk komen endorfines vrij die een relaxerend en goed gevoel geven, zowel aan moeder als baby.

Voordelen voor de mama

 • Moedermelk is altijd beschikbaar, klaar en op de juiste temperatuur.
 • Borstvoeding zorgt voor een vlugger herstel van de baarmoeder.
 • Borstvoeding beschermt tegen postnatale bloedingen.
 • De mama is veel sneller opnieuw op het oorspronkelijke gewicht, want door het grote energieverbruik worden de vetreserves opgebruikt.
 • Het geeft voldoening en er groeit een intense band met de baby.
 • Bij mama’s die minimum 3 maanden uitsluitend borstvoeding geven, is er minder kans op premenopauzale borst- en eierstokkanker en mogelijk minder kans op osteoporose (= botontkalking) en heupfracturen in de postmenopauzale periode.

Voordelen voor de maatschappij

 • Moedermelk is altijd klaar voor gebruik, kost niets en is milieuvriendelijk.
 • Kinderen die borstvoeding krijgen worden minder vaak ziek. Onrechtstreeks kost dit dus minder aan de gezondheidszorg en zijn moeders minder afwezig op hun werk.

Apotheek Brielfarma, uw Medela-verdeelpunt

Symphony Plus – het juiste programma voor jou

Gefeliciteerd, je bent moeder geworden en hebt besloten je kindje borstvoeding te gaan geven. Wanneer jij en je kindje wat hulp nodig hebben om je borstvoeding goed op gang te brengen, gebruik je een Symphony professionele borstkolf met de nieuwste Symphony PLUS technologie.

Welk programma wanneer?

Het Symphony PLUS programma bestaat uit twee verschillende kolfprogramma’s. Het INITIATE kolfprogramma ondersteunt moeders die afhankelijk zijn van een borstkolf om de melkproductie met succes op te starten. Het MAINTAIN-programma is bedoeld om de melkproductie, nadat de deze op gang is gekomen, verder op te bouwen en in stand te houden. Zolang de melkproductie nog niet volledig op gang en stabiel is, adviseren we 8 tot 12 x per dag te kolven waarvan 1 x gedurende de nacht.

Voordelen van Symphony PLUS

 • Het INITIATE programma bootst het zuiggedrag na van een pasgeborene tijdens de eerste dagen na de bevalling.
 • Door te starten met het INITIATE programma produceer je rond de 14e dag 200 ml. meer moedermelk dan wanneer je start met het reguliere kolfprogramma.
 • Het Symphony PLUS programma is ontwikkeld op basis van de laatste onderzoeksresultaten
 • Geschikt voor moeders van zowel premature als voldragen baby’s
 • De initiatietechnologie van Medela ondersteunt de borstvoeding tijdens de eerste dagen na de bevalling, waarin de melkproductie goed op gang moet worden gebracht.
 • Optimaliseert de melkproductie nadat deze op gang is gekomen.
Vraag vrijblijvend advies aan Apotheek Brielfarma. Apotheek Brielfarma is een officieel Medela-punt waarbij er een medela symphony plus toestel kan gehuurd worden (waarborg 50 € huur, 2,5 € per dag).

Babyvoeding

Voor uw kleintje is alleen het beste goed genoeg. Aangepaste babyvoeding voorziet in alle behoeften van uw baby en zorgt dat hij gezond is en zich op de juiste manier ontwikkelt. Baby’s hebben zeker tot hun vijfde levensjaar aangepaste kindermelk nodig.

Vraagt u zich af welke babyvoeding u het best kiest? De ene melk is namelijk de andere niet. Meer nog, babyvoeding is anders al naargelang de leeftijd en het groeistadium van uw kleine schat.

In de eerste plaats is er zuigelingenmelk. Deze wordt ook wel startvoeding genoemd en is geschikt gedurende de eerste zes maanden. Ze versterken het immuunsysteem van uw baby en bevatten de goede bacteriën om hem een gedroomde start te geven.

Daarna komt de opvolgmelk. Deze geeft u het best vanaf de zesde of zevende maand, tot uw baby 12 à 18 maanden oud is. Opvolgmelk of ‘tweedeleeftijdsmelk’ bevat het nodige ijzergehalte om de groei en het immuunsysteem van uw baby te bevorderen.

Ten slotte is er ook groeimelk. Deze is geschikt voor peuters van een tot drie jaar. Ze bevat alle vetten en essentiële vetzuren die uw kleintje nodig heeft om gezond op te groeien.

Aangepaste babyvoeding geven aan uw kindje is een must. Bij Apotheek Brielfarma vindt u zonder problemen de nodige startvoeding, opvolgvoeding en groeimelk om uw baby alles te geven wat hij nodig heeft.

Baby verzorgingsproducten

Uw baby verzorgen? Daarvoor hebt u aangepaste verzorgingsproducten voor baby’s nodig. Zeker aangezien hun huid erg kwetsbaar is – al helemaal in de plooitjes en aan de billetjes – kunt u niet heen om het gebruik van babyverzorgingsproducten.

Wist u trouwens dat babyhuid de meeste parfums en bestanddelen niet kan hebben? Gebruik dus zeker geen cosmetische producten voor volwassenen op uw baby.

Vlak na de geboorte droogt de babyhuid gemakkelijk uit. Dat maakt het extra belangrijk om uw baby te verzorgen met de juiste producten. Een paar druppels badolie in het badwater, is een goed begin. Deze houdt de huid van uw baby zacht en soepel en voorkomt dat z’n velletje uitdroogt.

Schakel na vier maanden pas over op milde babyzeep. Voor die tijd vermindert zeep de werking van de olie. Na het deugddoende badje moet u zeker zorgen dat de huidplooien droog zijn.

Na het drogen kan u uw spruit insmeren met bodylotion voor baby’s. Ook luieruitslag pakt u het best aan met aangepaste verzorgingsproducten. Kies voor babyolie, zinkolie of zinkzalf om irritaties te voorkomen of te genezen.

U merkt het al: de juiste babyverzorging is een must voor het welzijn en comfort van uw baby.

Verzachtende babyolie, babyzeep, babygelaatscrème, badolie, lichaamsmelk… Uw baby verdient verzorging op maat. In ons uitgebreide aanbod hieronder kan u alles vinden wat u zoekt. Vraag Apotheek Brielfarma om advies voor de gezondheid van uw baby.

Huisapotheek baby

Een baby in huis vraagt om speciale zorgen, andere medicatie en middelen. Een baby betekent dat een goedgevulde huisapotheek aangevuld moet worden met enkele specifieke babyproducten.

 • Babyvoeding
 • Drinkflessen, fopspenen
 • Courante verzorgingsproducten: toiletmelk, badolie, vochtige doekjes, …
  Een thermometer: Baby’s zijn gevoelig aan koorts dus een goede thermometer is noodzakelijk. U hebt verschillende soorten thermometers: oorthermometers, voorhoofdthermometers, digitale, badthermometer, …
 • Een ontsmettingsmiddel zonder alcohol, op waterbasis: vraag hier advies aan ons. Ontsmettingsmiddel op basis van alcohol droogt uit en is niet aangewezen bij baby’s.
 • Een koortsverlagend geneesmiddel: een koortsverlagend geneesmiddel op basis van Paracetamol is de eerste keuze. Dit kan in siroopvorm (dosering kan worden aangepast op gewicht) of in suppo’s.
 • Fysiologisch serum is altijd handig om het neusje en de ogen zuiver te maken. Het bestaat in individuele dosissen (handiger en hygiënischer in gebruik) of in grote flessen.
 • Een beschermend product in vorm van een crème of zalf: Voor de billetjes kan u best een zalf op basis van zink in huis hebben. Dit legt een beschermende laag op de billetjes waardoor ze niet zo snel rood worden.
 • Een herstellende crème: Een babyhuidje is heel gevoelig en kan snel droog worden. Er treed uitslag op, huidschilfers, … Om dit te voorkomen kan u een herstellende/hydraterende crème smeren.
 • Steriele kompressen: kompressen zijn handig voor de ogen, oortjes en navelstreng schoon te maken. Watjes worden afgeraden omdat deze pluisjes kunnen achterlaten.
 • Een schaartje met afgeronde toppen voor het knippen van kompressen enz.
 • Een ORS of rehydratatieoplossing: Als baby’s diarree krijgen kunnen ze al snel uitdrogen. Darmversterkend middel, probioticum.
 • Een pijnstillende gel: De gel kan u aanbrengen en inmasseren bij doorkomende tanden.
 • Insectenwerende crème, stick of roller.
 • Zalf tegen brandwonden.

OVER ONS

Apotheek Brielfarma in Baasrode is specialist op het vlak van farmaceutische zorg en eveneens een Zorgpuntapotheek. U kan bij ons terecht voor uitgebreid advies en begeleiding bij thuiszorg en thuiszorgmaterialen. Comfortabel thuis blijven wonen is een belangrijke pijler voor ouderen en hierbij willen we u optimaal ondersteunen.

Onze apotheek heeft eveneens een uitgebreid gamma aan cosmetica en verzorgingsproducten. We adviseren u bij het gebruik van de producten die passen bij uw lichaam en huid. Vraag ons steeds vrijblijvend om advies zodat u de juiste keuze maakt voor een gezond lichaam en gezonde huid. Levenskwaliteit is naast zorg een fundament van de apotheek.

Contact Details

 Brielfarma
    Provinciale Baan 79
    9200 Baasrode

052 33 46 12
info@brielfarma.be
www.brielfarma.be
BTW: BE 0817.319.624
APB: 420203

Openingsuren

MA – VR:
7.30u – 12.30u 13.30u – 19u

ZA: 7.30u – 12.30u