5 redenen om kurkuma vaker te gebruiken!

Al eeuwenlang gebruikt in de Indische keuken én geneeskunde, is kurkuma ondertussen niet meer weg te denken uit onze eigen keukens en vooral in de apotheken, natuurwinkels… Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, wordt dan ook als een echt superfood beschouwd. Kurkuma is niet alleen een heerlijk kruid dat een mooi kleurtje aan je eten geeft, vooral hoog gedoseerd, als voedingssupplement, kan kurkuma je gezondheid een flinke boost geven Wil je in één oogopslag de heilzame werking van dit ‘gouden wonder’ beter leren kennen, lees dan snel verder !

 1. Helpt bij slijtage van de gewrichten, artrose, artritis, reuma…

  Voor mensen met gewrichtsproblemen is kurkuma een ideaal middel. Dankzij zijn ontstekingsremmende werking kan kurkuma helpen om artritisklachten te verlichten. De pijn in gewrichten wordt veroorzaakt door ontstekingen. Als deze ontstekingen afnemen, wordt ook de pijn minder. Hierbij zou kurkuma net zo doeltreffend zijn als pijnstillende medicatie maar dan zonder vervelende bijwerkingen.
  Ook blijkt kurkuma spierpijn te verminderen en te voorkomen en kan het spierschade sneller herstellen. Deze spierpijn is het gevolg van ontstekingen en oxidatieve stress. (1)

 2. Boost je weerstand

  Kurkuma verbetert uw weerstand omdat het een krachtig antioxidant is en antioxidanten beschermen beter tegen ziektes zoals griep en verkoudheid.
  De gezondheidseffecten van kurkuma zijn vooral te danken aan de hoeveelheid curcumine die erin zit. Curcumine is een sterk antioxidant dat vrije radicalen in je lichaam neutraliseert. Deze vrije radicalen kunnen het risico op tal van ernstige aandoeningen vergroten.

 3. Vermindert depressieve klachten

  Kurkuma bevordert de productie van serotonine en dopamine die depressies kunnen bestrijden en is hierdoor gezond voor de hersenen en . Curcumine, 2x500mg per dag, geeft zelfs vergelijkbare studieresultaten met anti-depressiva, echte geneesmiddelen (2-3)
  Bovendien toont een nieuwe studie aan dat kurkuma het geheugen en de aandacht aanzienlijk verbetert(4). Bij stress zou er een positieve verandering zijn in de toestand van rust en tevredenheid.

 4. Remt de groei van kankercellen

  Aangezien ontsteking een belangrijke factor is bij tumorgroei zijn de studieresultaten voor kurkuma veelbelovend bij de preventie en behandeling van kanker.
  Voor meerdere kankertypes zou kurkuma de kankerontwikkeling kunnen vertragen. Ook zou kurkuma voor verhoogde celdood, verminderde uitzaaiing en verminderde toxiciteit kunnen zorgen en dit In combinatie met chemotherapie (5-6-7-8)

 5. Boost je spijsvertering

  Kurkuma helpt bij een slechte spijsvertering, vooral bij de vertering van vetten. Voor een gezonde spijsvertering zorgt kurkuma ervoor dat je galblaas beter functioneert, waardoor je voldoende spijsverteringssappen kan aanmaken.
  Kurkuma kan belangrijk zijn bij het prikkelbare-darmsyndroom of de ziekte van Crohn (9).aangezien het ontstekingen in de darmwand tegengaat.
  Kurkuma is een natuurlijke ontgifter voor de lever en kan schadelijke leverenzymen verlagen (10) Curcuminoïden kunnen ook de galactiviteit opwekken door de productie van galvloeistof. Bij galobstructie mag kurkama niet gebruikt worden.

Verder zijn er tal van studies die de heilzame werking van kurkuma bestuderen op vlak van hart- en bloedvaten, overgewicht, gezonde cholesterolwaarden en bloeddruk, voorkomen van bloedstolling, chronische vermoeidheid, Alzeimer en zoveel meer !

Wilt u kurkuma eens uitproberen?

Hoewel kurkuma een heerlijk kruid is om in de keuken te gebruiken, volstaan die hoeveelheden meestal niet om ten volle van deze heilzame effecten te genieten. De minimum hoeveelheid van 500 tot 1000 mg kurkuma-extract, zoals uitgetest in studies, haal je wel met een voedingssupplement.
Kies hierbij voor de hoogste dosering aan kurkuma-extract en met minimaal 95% curcuminoïden, het actief bestanddeel van kurkuma.

Bron:www.gezondheid.be

OVER ONS

Apotheek Brielfarma in Baasrode is specialist op het vlak van farmaceutische zorg en eveneens een Zorgpuntapotheek. U kan bij ons terecht voor uitgebreid advies en begeleiding bij thuiszorg en thuiszorgmaterialen. Comfortabel thuis blijven wonen is een belangrijke pijler voor ouderen en hierbij willen we u optimaal ondersteunen.

Onze apotheek heeft eveneens een uitgebreid gamma aan cosmetica en verzorgingsproducten. We adviseren u bij het gebruik van de producten die passen bij uw lichaam en huid. Vraag ons steeds vrijblijvend om advies zodat u de juiste keuze maakt voor een gezond lichaam en gezonde huid. Levenskwaliteit is naast zorg een fundament van de apotheek.

Contact Details

 Brielfarma
    Provinciale Baan 79
    9200 Baasrode

052 33 46 12
info@brielfarma.be
www.brielfarma.be
BTW: BE 0817.319.624
APB: 420203

Openingsuren

MA – VR:
7.30u – 12.30u 13.30u – 19u

ZA: 7.30u – 12.30u